Wybierz język witryny

LECZENIE CUKRZYCY

Czym różni się cukier w napojach owocowych od cukru w napojach gazowanych?

Cukier zawarty w sokach owocowych to głównie fruktoza co oznacza, że ​​zawiera dwie połączone cząsteczki glukozy, które muszą zostać rozbiteaż do glukozy, żeby zostały wchłonięte. Może TO powodować opóźnione lub osłabione działanie na poziom cukru we krwi. Soki owocowe zawierają umiarkowaną ilość niektórych witamin i minerałów.

Cukier w zwykłych napojach gazowanych jest w postaci glukozy, która jest bardzo łatwo przyswajalna i słodsza w smaku. Ilość cukru w standardowej puszce odpowiada około 9 łyżeczkom cukru stołowego i dlatego dostarcza dużą ilość kalorii, które mogą bardzo szybko podnieść poziom cukru we krwi. Jest to przydatne, jeśli wystąpi niski poziom cukru we krwi, ale nie jest to zalecane przy normalnym żywieniu w cukrzycy, ponieważ powoduje bardzo gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Ten wzrost jest trudny do opanowania zwłaszcza przy pomocy pigułek lub insuliny. Wiąże się to z dodatkowym podaniem insuliny w wyniku którego można później dostać hipoglikemii.