Wybierz język witryny

LECZENIE CUKRZYCY

Trójglicerydy

W pewnym sensie trójglicerydy to tłuszcz we krwi który wykorzystywany jest w celu zapewnienia energii dla organizmu. Są one końcowym produktem trawienia. Powstają z różnych źródeł energii m.in. tłuszczów, węglowodanów. Wysoki ich poziom wiąże się z ryzykiem zachorowania na choroby serca.
Trójglicerydy badane są za pomocą specjalnego testu :

  • Norma obejmuje zakres mniej niż 150 miligramów na decylitr (mg / dl).
  • Graniczny poziom trójglicerydów = 150 do 199 mg / dl.
  • Wysoki poziom trójglicerydów = 200 do 499 mg / dl.
  • Bardzo wysoki poziom trójglicerydów = 500 mg / dl lub wyższe.

Wysoki poziom trójglicerydów może spowodować choroby serca, zwłaszcza u osób z niskim poziomem "dobrego" cholesterolu i wysokim poziomem "złego" cholesterolu a także u osób z cukrzycą. Stwierdzono również że niski poziom dobrego cholesterolu jest czynnikiem ryzyka chorób serca.
Głównym sposobem radzenia sobie z wysokim poziomem trójglicerydów jest jedzenie zdrowej żywności i wdrażanie aktywności fizycznej.

Oto kilka wskazówek które pomogą Ci zmniejszyć poziom trójglicerydów:
umiarkowane ćwiczenia pięć lub więcej razy w tygodniu może pomóc obniżyć poziom trójglicerydów.

  • Utrata 5% do 10% swojej wagi może obniżyć poziom trójglicerydów. Otłuszczony brzuch wiąże się z jego wyższym poziomem.
  • Ograniczenie tłuszczów nasyconych, tłuszczów trans może poprawić poziom trójglicerydów oraz zmniejszyć poziom złego cholesterolu. Jedzenie mniejszej ilości węglowodanów w diecie pomoże również zmniejszyć ich poziom.
  • Spożywanie alkoholu może znacznie podnieść poziom trójglicerydów. Badania wskazują że picie więcej niż jednego drinka dziennie dla kobiet lub dwóch dla mężczyzn może znacząco podnieść poziom trójglicerydów. Niektóre osoby z jego wysokim poziomem powinny wyeliminować całkowicie alkohol.
  • jeść więcej ryb bogatych w omega-3. Ryby takie jak makrela, pstrąg, śledź, sardynki, tuńczyk biały oraz łosoś są bogatym źródłem omega-3. Czasami trudno jest uzyskać wystarczającą ilości kwasów omega-3 z pożywienia dlatego lekarz może zalecić zastosowanie środków farmakologicznych.