Wybierz język witryny

Witamina D ma mnóstwo właściwości leczniczych jednakże jak z każdym suplementem musimy uważać aby nie spożywać jej w nadmiernych ilościach. Starajmy się szukać jej w pożywieniu a nie w tabletkowych suplementach.

Z tego co wyczytałem witamina D jest pomocna w wielu schorzeniach ale jak jest naprawdę tego nie wiem, dowiedziałem się że może pomóc:

  • w optymalizacji metabolizmu wapnia,
  • w zapobieganiu osłabień mięśni,
  • w optymalizacji metabolizmu fosforu,
  • w zapobieganiu cukrzycy typu 2, odporności na insulinę, nadciśnieniu, zawałom serca, zatorom mózgowym, niewydolności serca,
  • w wyrównaniu ciśnienia tętniczego
  • w zapobieganiu osteoporozie zachowując spójność kości,
  • w regulowaniu aktywności insuliny oraz w wyrównaniu poziomu cukru we krwi,
  • w regulowaniu reakcji układu immunologicznego,
  • zmniejszyć ryzyko ostrych zakażeń,
  • zmniejszyć ryzyko niektórych infekcji bakteryjnych,
  • wspomóc funkcje poznawcze umysłu (szczególnie u osób starszych),
  • podtrzymywać dobry nastrój (szczególnie u osób starszych),
  • w zapobieganiu przewlekłemu zmęczeniu,
  • w zapobieganiu rakowi różnych organów: pęcherza, sutka, jelita grubego, jajnika, prostaty i odbytu.

Źródłem witaminy D są jaja, wątroba oraz ryby a także wzbogacane mleko i margaryna. Zaliczamy ją do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach występujących w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Bogatym źródłem witaminy D są oleje rybne. Produktami bogatymi w witaminę D są: ryby morskie, tran, węgorz, śledź, szprot, makrela, łosoś, wątroba cielęca, wątroba wieprzowa, wątroba wołowa, wątroba barania, żółtko jaja, świeże jaja, masło, masło roślinne, sery żółte. Witamina D wytwarzana jest w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego, dlatego jej niedobory dotyczą osób mało przebywających w słonecznych miejscach.