Wybierz język witryny

Dieta

Produkty dozwolone w cukrzycy

pieczywo: chleb (najlepiej pełnoziarnisty razowy, mieszany), także pieczywo białe, bułki, obwarzanki, rogale  ryż brązowy, makarony, kasze  mleko odtłuszczone (0,5-1,0%), chudy twaróg (zawartość tłuszczu < 8%)  chude mięsa, szczególnie cielęcina, mięso białe, wędliny z drobiu, także dziczyzna, np. zając, sarna  drób (zawsze bez skóry) – kurczak, indyk, perliczka i inne gatunki dostarczające chudego mięsa  ryby chude słodko lub słonowodne, np. dorsz  tłuszcze margaryny zawierające oleje roślinne o zmniejszonej ilości tłuszczu i cholesterolu  oleje roślinne: sojowy, rzepakowy, słonecznikowy, oliwa  ziemniaki  wszystkie rodzaje owoców świeżych lub mrożonych  wody mineralne (niegazowane)  soki jarzynowe  herbata słodzona słodzikami, bawarka  warzywa i soki warzywne wszystkie rodzaje świeżych lub mrożonych jarzyn i soków z jarzyn, kiszona kapusta i ogórki.

Tags: produkty w cukrzycy