Produkty dozwolone w cukrzycy
pieczywo: chleb (najlepiej pełnoziarnisty razowy, mieszany), także pieczywo białe, bułki, obwarzanki, rogale ryż brązowy, makarony, kasze mleko odtłuszczone (0,5-1,0%), chudy twaróg (zawartość tłuszczu < 8%) chude mięsa, szczególnie cielęcina, mięso białe, wędliny z drobiu, także dziczyzna, np. zając, sarna drób (zawsze bez skóry) – kurczak, indyk, perliczka i inne gatunki dostarczające chudego mięsa ryby chude słodko lub słonowodne, np. dorsz tłuszcze margaryny zawierające oleje roślinne o zmniejszonej ilości tłuszczu i cholesterolu oleje roślinne: sojowy, rzepakowy, słonecznikowy, oliwa ziemniaki wszystkie rodzaje owoców świeżych lub mrożonych wody mineralne (niegazowane) soki jarzynowe herbata słodzona słodzikami, bawarka warzywa i soki warzywne wszystkie rodzaje świeżych lub mrożonych jarzyn i soków z jarzyn, kiszona kapusta i ogórki.
Tags: produkty w cukrzycy