Pomidory źródłem zdrowia
Pomidory są bardzo ważnym warzywem którego nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Są one polecane wszystkim, a szczególnie osobom z cukrzycą. Pomidory to bardzo niskie źródło kalorii około 100 g pomidorów to jedynie 15 kcal. Są one polecane osobą z cukrzycą zwłaszcza tym którym lekarz zaleca się zmniejszenie masy ciała.
Dlaczego powinniśmy jeść pomidory ?????
- posiadają witaminy oraz składniki mineralne
- zawierają likopen (czerwony barwnik), który należy do rodziny karotenoidów; likopen zmniejsza ryzyko rozwoju wielu typów nowotworów
- są źródłem beta-karotenu, który w organizmie jest przekształcany w wit.A odpowiedzialną za funkcjonowanie narządu wzroku oraz naszej cery
- pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, która zwiększa odporność na choroby i przyspiesza leczenie infekcji
- są bogate w wit.E ; a stosowanie witaminy C, E i beta-karoten przyczynia się do zmniejszenia ryzyka choroby wieńcowej
- posiadają w sobie kwas foliowy; dieta bogata w tę witaminę uspokaja układ nerwowy, zwiększa aktywność, poprawia pamięć.
- zawierają sporo wit.K, która ułatwia krzepnięcie krwi i dzięki temu działa przeciwkrwotocznie
- posiadają pewne ilości witamin B6 i PP (niacyny) oraz niewielkie ilości witamin B1, B2
- są doskonałym źródłem potasu, żelaza, wapnia, cynku, miedzi, manganu
- zawierają kwasy organiczne zwiększające wydzielanie soków trawiennych dzięki czemu ułatwiają pracę przewodu pokarmowego
Największą wartość mają pomidory w postaci surowej. Zawierają szczawiany, dlatego nie są wskazane dla chorych na kamicę szczawianową. Osoby z zapaleniem stawów powinny ograniczyć w swojej diecie pomidory.