Wybierz język witryny

Dieta

Żywienie w cukrzycy

Żywienie w cukrzycy odgrywa szczególną rolę ponieważ im zdrowiej odżywiamy się tym łatwiej jest nam zapanować nad chorobą. Nie istnieje dieta cukrzycowa. Dieta to zdrowy styl życia dzięki której dbamy o nasze ciało. Dieta jest dla wszystkich którzy chcą o siebie dbać dlatego powinniśmy :

  • spożywać jak najmniej chemii spożywczej takiej jak barwniki, spulchniacze, poprawiacze smaku oraz konserwanty - uwaga na glutaminian sodu
  • unikajmy białej soli warzonej jeśli już musimy zastosujmy sól morską lub kamienną
  • ograniczajmy ilość cukru oraz produktów z cukrem
  • jak najmniej słodzików ponieważ hamują produkcję neurotransmiterów (przekaźników informacji) oraz hamują wytwarzanie endorfin
  • żywność dla diabetyków jest zaliczana do toksycznej

Węglowodany stanowią 60-65 % zapotrzebowania w spożyciu dziennym, białko około 10-15 % oraz tłuszcze około 20-25 %.

Węglowodany :

  • 1 gram węglowodanów to 4 kcal
  • 10 gram to 40 kcal = 1 wymiennik węglowodanowy
  • indeks glikemiczny ma wpływ jak szybko węglowodany przekształcają się w glukozę po zjedzeniu danego posiłku
  • produkty o wysokim indeksie glikemicznym powyżej 70 % wymagają zwiększonego przelicznika insulina-wymiennik o około 30-50 %
  • produkty o średnim indeksie glikemicznym 50-70 % wymagają przeciętnego przelicznika insulina wymiennik
  • produkty o niskim indeksie glikemicznym poniżej 50 % wymagają zmniejszenia przelicznika insulina wymiennik  o około 30-50 %

Co się tyczy białek to 1 gram białka stanowi 4 kcal :

  • białe mięso czyli ryby, drób, cielęcina, jagnięcina
  • nabiał
  • mięso czerwone czyli wieprzowina wołowina raz na tydzień

Tłuszcze ; 1 gram tłuszczu stanowi 9 kcal

Tłuszcze roślinne:

  • oliwa z oliwek z pierwszego mechanicznego tłoczenia
  • olej rzepakowy
  • olej kukurydziany, sojowy, słonecznikowy - nie używać do smażenia tylko na surowo
  • olej lniany

Tłuszcze zwierzęce:

  • masło - 20-40 g/dobę
  • mięsa

100 kcal z białka i tłuszczu to 1 WBT (wymiennik węglowodanowo białkowy)

Przykład jak wyliczyć ilość wymienników na posiłek:

  • ile jest w posiłku kcal czyli węglowodanów, białek i tłuszczy
  • ile jest w posiłku gramów węglowodanów dla wyliczenia WW
  • od ogólnych kcal (W+B+T) odjąć kcal węglowodanów co równa się kalorie z B+T czyli mamy wyliczone WBT