Żywienie w cukrzycy
Żywienie w cukrzycy odgrywa szczególną rolę ponieważ im zdrowiej odżywiamy się tym łatwiej jest nam zapanować nad chorobą. Nie istnieje dieta cukrzycowa. Dieta to zdrowy styl życia dzięki której dbamy o nasze ciało. Dieta jest dla wszystkich którzy chcą o siebie dbać dlatego powinniśmy :
- spożywać jak najmniej chemii spożywczej takiej jak barwniki, spulchniacze, poprawiacze smaku oraz konserwanty - uwaga na glutaminian sodu
- unikajmy białej soli warzonej jeśli już musimy zastosujmy sól morską lub kamienną
- ograniczajmy ilość cukru oraz produktów z cukrem
- jak najmniej słodzików ponieważ hamują produkcję neurotransmiterów (przekaźników informacji) oraz hamują wytwarzanie endorfin
- żywność dla diabetyków jest zaliczana do toksycznej
Węglowodany stanowią 60-65 % zapotrzebowania w spożyciu dziennym, białko około 10-15 % oraz tłuszcze około 20-25 %.
Węglowodany :
- 1 gram węglowodanów to 4 kcal
- 10 gram to 40 kcal = 1 wymiennik węglowodanowy
- indeks glikemiczny ma wpływ jak szybko węglowodany przekształcają się w glukozę po zjedzeniu danego posiłku
- produkty o wysokim indeksie glikemicznym powyżej 70 % wymagają zwiększonego przelicznika insulina-wymiennik o około 30-50 %
- produkty o średnim indeksie glikemicznym 50-70 % wymagają przeciętnego przelicznika insulina wymiennik
- produkty o niskim indeksie glikemicznym poniżej 50 % wymagają zmniejszenia przelicznika insulina wymiennik o około 30-50 %
Co się tyczy białek to 1 gram białka stanowi 4 kcal :
- białe mięso czyli ryby, drób, cielęcina, jagnięcina
- nabiał
- mięso czerwone czyli wieprzowina wołowina raz na tydzień
Tłuszcze ; 1 gram tłuszczu stanowi 9 kcal
Tłuszcze roślinne:
- oliwa z oliwek z pierwszego mechanicznego tłoczenia
- olej rzepakowy
- olej kukurydziany, sojowy, słonecznikowy - nie używać do smażenia tylko na surowo
- olej lniany
Tłuszcze zwierzęce:
- masło - 20-40 g/dobę
- mięsa
100 kcal z białka i tłuszczu to 1 WBT (wymiennik węglowodanowo białkowy)
Przykład jak wyliczyć ilość wymienników na posiłek:
- ile jest w posiłku kcal czyli węglowodanów, białek i tłuszczy
- ile jest w posiłku gramów węglowodanów dla wyliczenia WW
- od ogólnych kcal (W+B+T) odjąć kcal węglowodanów co równa się kalorie z B+T czyli mamy wyliczone WBT