Wybierz język witryny

Dieta

Jedzenie w chorobach żołądka

Mając w cukrzycy problemy z żołądkiem powinniśmy jeść nie za gorące ani nie za zimne posiłki. Dobrze jest spożywać od pięciu do sześciu posiłków dziennie nie objadając się. Spożywając posiłek powinniśmy go dokładnie przeżuwać oraz unikać w nim soli. A oto lista produktów które są dozwolone:

  • jajka, ser biały, mleko, oliwa, chleb biały, biszkopty, bułki czerstwe, kasza manna, płatki owsiane, ryż.
  • przetarte jarzyny oraz ziemniaki, zupy jarzynowe (bez kapusty)
  • zmielone chude mięso oraz chude ryby gotowane lub duszone
  • owoce gotowane, galaretka owocowa niesłodka, budyń, kisiel
  • soki z owoców tylko rozcieńczone z wodą
  • sok z cytryny, sok z pomidorów

Lista produktów niedozwolonych:

  • alkohol, kawa oraz mocna herbata,
  • potrawy smażone, odgrzewane oraz odsmażane
  • zimna woda sodowa, napoje słodzone
  • świeże pieczywo, makaron, grube kluski, gruba kasza
  • rosoły mięsne, wywary z mięsa i kości
  • tłuste mięso i ryby (wędzone)
  • grzyby, kapusta oraz konserwy
  • przyprawy typu ocet, pieprz, chrzan, musztarda
  • czekolada, cukierki, orzechy oraz owoce kwaśne typu porzeczka, agrest, poziomka