Rodzaje bolusów stosownych za pomocą pompy insulinowej
Stosując pompę insulinową w zależności od modelu możliwe jest podawanie oprócz bolusa prostego również bolusów złożonych i przedłużonych.
Żeby uzyskać prawidłowe wyrównanie metaboliczne cukrzycy nie używaj pompy tylko, jako wstrzykiwacza insuliny.
Wykorzystuj również dostępne funkcje. Jak w praktyce podejść do przeliczania poszczególnych rodzajów bolusów?
Bolus prosty: podajemy na posiłki czysto węglowodanowe. Pompa poda natychmiast ustaloną przez i wyliczoną na ilość wymienników węglowodanowych dawkę insuliny. Zasadę tą również wykorzystuje się podając insulinę krótkodziałającą za pomocą penów przed posiłkami. Przykłady produktów, na które podasz bolus prosty:
- pieczywo z dżemem lub powidłami
- Ryż z jabłkami
- owoce
- warzywa
- Ziemniaki suche
- Makaron bez tłustego sosu
- kaszka
- suche wafle
Bolus złożony: (wielofalowy lub z ang. dual wave)- podajemy, gdy posiłek zawiera węglowodany, białka i tłuszcze. Musimy obliczyć wtedy ilość wymienników węglowodanowych (WW) oraz białkowo-tłuszczowych (WBT) w danym produkcie. Pompa część wyliczonej przez nas dawki poda szybko, część rozłoży na określony przez nas czas.
Przykłady produktów, na które podasz bolus złożony
- batony,
- wyroby czekoladowe
- ciasta
- frytki
- pierogi
- pizza
- tradycyjne obiady składające się z ziemniaków (ryżu, makaronu) mięsa, surówki, sosy
- owoce i desery z bitą śmietaną,
- lody,
- śniadania i kolacje składające się z pieczywa i dodatków jak: masło, wędlina, sery , jajka itd.
Bolus przedłużony- (square) podajemy na posiłki wyłącznie białkowo- tłuszczowe:
- mięso bez panierki
- kiełbasy (uwaga na parówki- zawsze zawierają trochę węglowodanów)
- sery bez pieczywa